0 0
Δίχρωμο κέικ με φρούτα (ή muffins)

Δίχρωμο κέικ με φρούτα (ή muffins)

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Food Processor
  • Freezer
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h 15 mins
  • Serves 1 κέικ
  • Easy
  • 180

Ingredients

Είμαι στης φίλης μου της Νικολέττας, ναι ναι, εκείνη που έχετε πια μάθει καλά (!) και έχει φτιάξει πάλι ένα αριστούργημα, παραλλαγή της παραλλαγής μιας παραλλαγής ενός κέικ της που είχα φάει πέρυσι! Ρωτάω φυσικά τι έχει χρησιμοποιήσει, και μου λέει, όταν όμως τη ρωτάω πόσο έχει χρησιμοποιήσει από το κάθετι απάντηση δεν παίρνω! Η Νικολέττα τα κάνει όλα κουτουρού, εντελώς το αντίθετο από μένα δηλαδή που θέλω όλα να είναι μετρημένα σε γραμμάρια για να βγαίνει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα (εφ’ όσον μου αρέσει βέβαια, χαχαχα!). Άντε λοιπόν, να αποκρυπτογραφήσεις το γρίφο της συνταγής της Νικολέττας!

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε ώριμα φρούτα, που τώρα το καλοκαίρι σε όλους περισσεύουν που και που μιας και με τη ζέστη ωριμάζουν γρήγορα και μπορεί να μας ξεφύγουν λίγο. Έτσι, μία ωραία ιδέα για να μην τα πετάμε αλλά και να κάνουμε ένα πιο υγιεινό κέικ, είναι να τα χρησιμοποιήσουμε ως γλυκαντική ύλη για τη ζύμη μας. Έτσι μπορείτε ενδεικτικά να χρησιμοποιήσετε: βανίλιες, κεράσια, ροδάκινα, βερύκοκα ή ότι άλλο ώριμο σας έχει περισσέψει. Το πεπόνι και η μπανάνα θα επηρεάσουν αρκετά τη γεύση βέβαια, μιας και έχουν έντονο άρωμα, πάλι νόστιμο όμως θα βγει.

Για την περίπτωση που δεν έχετε ώριμα φρούτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χουρμάδες όπως έκανα εγώ. Συνδύασα λοιπόν, τη συνταγή της Νικολέττας με το αγαπημένο σε όλους σας κέικ σοκολάτας (για την περίπτωση που δεν έχουμε όλοι ώριμα φρούτα στο σπίτι), και κατέληξα σε μία παραλλαγή που μας έχει ενθουσιάσει στο σπίτι! Οι χουρμάδες είναι εκπληκτικά φρούτα, πολύ θρεπτικά γεμάτα φυτικές ίνες που μπορούν να καταναλώσουν και διαβητικοί, ειδικά δε οι βασιλικοί χουρμάδες θεωρούνται “φρέσκο φρούτο” και δεν αποξηραίνονται ή στεγνόνονται όπως οι άλλοι, γι’ αυτό και έχουν αρκετή διαφορά στην τιμή τους. Μπορείτε να βάλετε τους απλούς χουρμάδες (που θα μουλιάσετε και θα πετάξετε το νερό τους τους οποίους μπορείτε να βρείτε και απύρηνους για να κάνετε λιγότερο κόπο), τους απλούς φυσικούς χουρμάδες (που δεν περιέχουν γλυκόζη και θα μουλιάσετε πάλι) ή τους πιο θρεπτικούς (αλλά και πιο ακριβούς) βασιλικούς χουρμάδες που δε χρειάζονται μούλιασμα γιατί είναι ήδη πολύ μαλακοί και λιώνουν άμεσα.

Η αρχική συνταγή έχει ελαιόλαδο, εγώ όμως όταν έχω πάντα προτιμώ λάδι καρύδας, γιατί προσέχω λίγο το θέμα του βάρους μου και γιατί γίνονται όλα λίγο πιο ελαφριά σε γεύση, το οποίο μπορείτε να βρείτε με άρωμα (ωμό) ή άοσμο.

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μέλι έχετε στο σπίτι, καλύτερα να είναι ένα ουδέτερο ανθόμελο αν υπάρχει (αποφύγετε ιδιαίτερα βαριά μέλια όπως πχ. από θυμάρι) ή αν προσέχετε τη σιλουέτα σας προτιμήστε το σιρόπι αγάβης, που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Το σιρόπι αγάβης επίσης, έχει μία ουδέτερη γεύση οπότε δε θα επηρεάσει πολύ το κέικ όπως θα κάνει το μέλι. Οτι και να χρησιμοποιήσετε όμως, θα βγει πολύ νόστιμο. Διαβάστε περισσότερα για το σιρόπι αγάβης εδώ.

Μετά από το απαραίτητο μέτρημα των υλικών λοιπόν και την αποκρυπτογράφιση της συνταγής, σας παρουσιάζω το υπέροχο πεντανόστιμο, κλασικό, απλό και λιτό δίχρωμο κέικ βανίλιας/σοκολάτας! Το κέικ αυτό είναι νηστίσιμο, vegan, και άρα μπορούν να το καταναλώσουν όλοι οποιαδήποτε εποχή του χρόνου!

(Visited 1.642 times, 1 visits today)


Ingredients

270γρ αλεύρι ντίνκελ λευκό
1 κοφτό κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
1 κ.γ. baking powder
300γρ ώριμα φρούτα ή μουλιασμένους βασιλικούς χουρμάδες δείτε πληροφορίες στην εισαγωγή της συνταγής
100γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι
80γρ βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
1 κ.σ. μηλόξυδο
150ml γάλα καρύδας ΚΟΚΟ (όχι από κονσέρβα!)
30γρ σκούρο κακάο

Steps

1
Done

Ξεκινάμε χτυπώντας τα φρούτα ή τους χουρμάδες με λίγο από το γάλα (περίπου τα 100ml) το οποίο προσθέτουμε σιγά σιγά. Μπορούμε να το κάνουμε στο μούλτι ή αν έχουμε επεξεργαστή τροφίμων σε αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά το γάλα μέχρι να γίνουν οι χουρμάδες μία πάστα, να λιώσουν και να μοιάζουν με πηχτή κρέμα.

2
Done

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά καλά εκτός του κακάου, και ενώνουμε τα δύο μείγματα: την πάστα χουρμάδων με τα στεγνά. Ανακατεύουμε καλά στον επεξεργαστή τροφίμων ή με το μίξερ σε ένα μπωλ (ότι έχουμε).

3
Done

Προσθέτουμε το λάδι, το μηλόξυδο και την αγάβη (ή το μέλι) και χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Ανάλογα με τη ρευστότητα του μελιού σας, θα προσθέσετε όλο το υπόλοιπο γάλα (τα άλλα 50ml) ή λιγότερο, πάντως δεν πρέπει να γίνει πολύ ρευστό το μείγμα γιατί δε θα φουσκώσει καλά το κέικ. Αν είναι αρκετά ρευστό χωρίς το επιπλέον γάλα, μη προσθέσετε άλλο (εξαρτάται από το πόσο νερό απορρόφησαν και οι χουρμάδες σας). Λαδώστε τη φόρμα σας και ρίξτε τη μισή ποσότητα της ζύμης που έχετε φτιάξει.

4
Done

Στην υπόλοιπη μισή ζύμη προσθέτετε το κακάο και χτυπάτε καλά πάλι μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Αν είναι πολύ σφιχτό, αραιώνετε σιγά σιγά προσθέτοντας λίγο λίγο γάλα. Ρίχνετε το μείγμα πάνω από το άλλο στη φόρμα και αν θέλετε ανακατεύετε λίγο με ένα μαχαίρι πέρα δώθε τη ζύμη για να γίνουν σχέδια στο κέικ. Αν το αφήσετε όπως πέσει από πάνω θα είναι ένα κέικ με δύο στρώσεις. Ότι σας αρέσει!

5
Done

Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60' ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος της φόρμας σας. Δοκιμάστε με μία οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι αν είναι έτοιμο.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Κρέμα λεμονιού με σμέουρα
next
Μους σοκολάτας με superfoods

2 Comments Hide Comments

Καλησπερα, μολις δοκιμασα το κεικ, το εκανα μαφινς που βγηκαν πολυ φουσκωτα κ αφρατα. Ισως εβαζα λιγο ακομα μελι γιατι τα πιτσιρικια δεν αλλαζουν ευκολα γευσεις .. Και επισης το κεικ βανιλια μου βγηκε αρκετα σκουρο οποτε δεν φαινοταν πολυ η διαφορα στο χρωμα οπως στη φωτο..
Ομως απο γευση κ υφη ειναι τελειο!

Γεια σας, χαίρομαι που σας άρεσε το κέικ. Το μέλι εννοείται ότι βάζετε όσο θέλετε, εξαρτάται και από τη γλύκα του μελιού αλλά και από το γούστο σας. Απλά να μην ξεχάσετε να προσαρμόσετε τα υγρά της συνταγής (να τα μειώσετε λίγο) για να μη βγει πολύ υγρό, θα φουσκώσει και θα πέσει μετά αν είναι πολύ ρευστή η ζύμη. Για να βγει πιο έντονη η διαφορά στο χρώμα μπορείτε να προτιμήσετε το αλεύρι ντίνκελ το λευκό, εγώ βάζω το ολικής όπως γράφω, κι εμένα δε βγαίνει τόσο η διαφορά όπως στη φωτό, η φωτό είναι και λίγο φωτισμένη για να πω την αλήθεια, χιχι! Με το λευκό ντίνκελ όμως θα φαίνεται πιο έντονα, μπορείτε να το βρείτε εδώ https://paneri.gr/product/alevri-aspro-dinkel/

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.