0 0
Βασιλόπιτα με μέλι

Βασιλόπιτα με μέλι

New Year's Day traditional greek pie
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Freezer
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1h 15mins
  • Serves 1 βασιλόπιτα
  • Easy
  • 180

Ingredients

  • ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
  • ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

Παιδεύομαι καιρό τώρα, να καταλήξω σε μία συνταγή νόστιμη πρωτίστως, αλλά που να είναι και νηστίσιμη ώστε να είναι vegan και να γίνεται γρήγορα και εύκολα… με μαγιά και χωρίς αναμονή… δύσκολο, ε;… και όμως την έχουμε!

Για αυτή τη συνταγή μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του baking powder και της μαγιάς ανάλογα αν θέλετε η βασικόπιτά σας να έχει υφή κέικ ή τσουρεκιού αντίστοιχα, είναι δηλαδή συνταγή… ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ, χαχαχα! Μην αγχώνεστε με τη μαγιά γιατί έχω να σας συστήσω ένα μυστικό προϊόν… Χρησιμοποιούμε μαγιά που μπαίνει στο αλεύρι και δε χρειάζεται να την περιμένετε να φουσκώσει, να ζυμώσετε και να περιμένετε πάλι και να ξαναζυμώσετε κ.ο.κ. Θα τη βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε σακουλάκι με πολλές δόσεις. Ετοιμάζετε τη ζύμη όπως κάνετε με ένα απλό κέικ! Μου έλυσε τα χέρια!

Επίσης, στη βασιλόπιτα αυτή ταιριάζουν πολύ τα cranberries! Εκτός λοιπόν από το σχηματισμό της χρονιάς που μπορείτε να κάνετε από πάνω, μπορείτε να βάλετε και λίγα μέσα στη ζύμη όπως έκανα εγώ…! Έτσι, θα ενυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σερβίροντας τους μία διαφορετική βασιλόπιτα! Μπορείτε να τη διασμήσετε με άχνη ζάχαρη από ακατέργαστη ζάχαρη (όπως κάναμε στους κουραμπιέδες) ή να χρησιμοποιήσετε γλάσο με λάδι καρύδας (άοσμο ή ωμό ανάλογα με τα γούστα σας). Στη φωτογραφία βλέπετε την έκδοση με την άχνη, παρακάτω θα δείτε και την άλλη πρόταση με το γλάσο.

Καλή Χρονιά σε όλους!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 3.519 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
340γρ Αλεύρι Ντίνκελ ολικής άλεσης
10γρ ξερή μαγιά ή 14γρ baking powder την ειδική μαγιά που δε χρειάζεται αναμονή
1 1/2 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
1 1/2 κοφτά κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. ξύσμα βιολογικού ακέρωτου πορτοκαλιού
100γρ ελαιόλαδο
450γρ μέλι
150γρ γάλα καρύδας ή αλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας σας
1 1/2 κ.γ. μηλόξυδο
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
60γρ λιωμένο Λάδι καρύδας ωμό ή άοσμο, ανάλογα αν θέλετε να έχει άρωμα καρύδας η πίτα σας!
40γρ Σιρόπι αγαύης
ελάχιστη φυσική βανίλια

Steps

1
Done

Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ.

2
Done

Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το μέλι και το γάλα καρύδας, στο οποίο προηγουμένως έχετε διαλύσει το μηλόξυδο.

3
Done

Χτυπάτε με το μίξερ και έτοιμη η ζύμη σας. Σε αυτό το σήμείο θα πρέπει να ανακατέψετε και τα έξτρα cranberries, αν θέλετε να βάλετε μέσα στη ζύμη αλλά και το φλουρί σας! Για να το τυλίξετε χρησιμοποιήστε το αλουμινόχαρτο 2σε1 (διπλής όψης) ώστε το αλουμίνιο να μην έρθει σε επαφή με την πίτα σας. Ανακατέψτε καλά τη ζύμη με τη σπάτουλά σας.

4
Done

Χρησιμοποιήστε φόρμα 26 εκ. και βάλτε αντικολλητικό χαρτί για δύο λόγους, πρώτον για να μην κολλήσει (το προφανές!) και δεύτερον γιατί θα δημιουργηθούν στο πλάι της πίτας πτυχές από το χαρτί, που φαίνονται σα σχέδιο. Χιονίζοντας την λοιπόν θα φαίνεται πολύ ωραία.

5
Done

Στη συνέχεια αν προτιμήσετε την επιλογή της άχνης διακοσμήστε την, χρησιμοποιήστε αμύγδαλα, κάσιους ή cranberries όπως έκανα εγώ. Βάλτε γύρω γύρω άλλη μία σειρά cranberries ή γράψτε το λίγο πιο... προχωρημένα! Κάντε τα σχέδια της αρεσκείας σας. Αν θέλετε να βάλετε γλάσο, μη βάλετε τίποτα πάνω στη ζύμη, θα τη διακοσμήσουμε πάνω από το γλάσο παρακάτω.

6
Done

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Δοκιμάζετε με την οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι οπως κάνουμε στα κέικ να δείτε αν είναι έτοιμη.

7
Done

Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, μπορείτε άμεσα να την ξεφορμάρετε γιατί έχουμε βάλει το χαρτί! Έτσι και θα κρυώσει και πιο γρήγορα για να μπορέσετε να τη διακοσμήσετε, και δε θα χρειάζεται να πλένετε τη φόρμα (οικονομία χρόνου σας κάνω και εδώ, χαχαχα!). Τη βάζετε στη σχάρα να κρυώσει.

8
Done

Αν έχετε διακοσμήσει τη βασιλόπιτά σας πριν μπει στο φούρνο, απλά ρίχνετε προσεκτικά την άχνη ζάχαρη (από ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου) γύρω από το νούμερο, ή μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια με λίγο μέλι και να ρίξετε ινδοκάρυδο (θα κολλήσει πάνω στο μέλι, όπου έχετε περάσει με το πινέλο σας). Διαφορετικά προχωράτε στο γλάσο στο επόμενο βήμα.

9
Done

Για να φτιάξετε το γλάσο απλά ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ με το σύρμα. Τοποθετείτε το γλάσο στο ψυγείο και ελέγχετε σε 10 λεπτά αν έχει λίγο σφίξει ώστε να μπορέσετε να το δουλέψετε πάνω στην πίτα. Αν είναι ακόμα ρευστό, ανακατέψτε το καλά και ελέγξτε μετά από 5 λεπτά ακόμη.

10
Done

Μόλις έχει σφίξει τόσο ώστε να μοιάζει με πάστα, το βγάζετε από το ψυγείο, το ανακατεύετε καλά και το απλώνετε με τη σπάτουλά σας πάνω στην πίτα.

11
Done

Βάζετε τη διακόσμηση της αρεσκείας σας και σερβίρετε!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Φακοσαλάτα με πορτοκάλι και πιπεριά
next
Gingerbread cookies

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.