Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
-
340γρ Αλεύρι Ντίνκελολικής άλεσης
-
10γρ ξερή μαγιά ή 14γρ baking powderτην ειδική μαγιά που δε χρειάζεται αναμονή
-
1 1/2 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
-
1 1/2 κοφτά κ.γ. μαχλέπι
-
1/2 κ.γ. μαστίχα
-
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
-
1 πρέζα αλάτι
-
1/2 κ.γ. ξύσμα βιολογικού ακέρωτου πορτοκαλιού
-
100γρ ελαιόλαδο
-
450γρ μέλι
-
150γρ γάλα καρύδαςή αλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας σας
-
1 1/2 κ.γ. μηλόξυδο
-
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
-
60γρ λιωμένο Λάδι καρύδαςωμό ή άοσμο, ανάλογα αν θέλετε να έχει άρωμα καρύδας η πίτα σας!
-
40γρ Σιρόπι αγαύης
-
ελάχιστη φυσική βανίλια
Παιδεύομαι καιρό τώρα, να καταλήξω σε μία συνταγή νόστιμη πρωτίστως, αλλά που να είναι και νηστίσιμη ώστε να είναι vegan και να γίνεται γρήγορα και εύκολα… με μαγιά και χωρίς αναμονή… δύσκολο, ε;… και όμως την έχουμε!
Για αυτή τη συνταγή μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του baking powder και της μαγιάς ανάλογα αν θέλετε η βασικόπιτά σας να έχει υφή κέικ ή τσουρεκιού αντίστοιχα, είναι δηλαδή συνταγή… ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ, χαχαχα! Μην αγχώνεστε με τη μαγιά γιατί έχω να σας συστήσω ένα μυστικό προϊόν… Χρησιμοποιούμε μαγιά που μπαίνει στο αλεύρι και δε χρειάζεται να την περιμένετε να φουσκώσει, να ζυμώσετε και να περιμένετε πάλι και να ξαναζυμώσετε κ.ο.κ. Θα τη βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε σακουλάκι με πολλές δόσεις. Ετοιμάζετε τη ζύμη όπως κάνετε με ένα απλό κέικ! Μου έλυσε τα χέρια!
Επίσης, στη βασιλόπιτα αυτή ταιριάζουν πολύ τα cranberries! Εκτός λοιπόν από το σχηματισμό της χρονιάς που μπορείτε να κάνετε από πάνω, μπορείτε να βάλετε και λίγα μέσα στη ζύμη όπως έκανα εγώ…! Έτσι, θα ενυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σερβίροντας τους μία διαφορετική βασιλόπιτα! Μπορείτε να τη διασμήσετε με άχνη ζάχαρη από ακατέργαστη ζάχαρη (όπως κάναμε στους κουραμπιέδες) ή να χρησιμοποιήσετε γλάσο με λάδι καρύδας (άοσμο ή ωμό ανάλογα με τα γούστα σας). Στη φωτογραφία βλέπετε την έκδοση με την άχνη, παρακάτω θα δείτε και την άλλη πρόταση με το γλάσο.
Καλή Χρονιά σε όλους!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ |
|
340γρ Αλεύρι Ντίνκελ | |
10γρ ξερή μαγιά ή 14γρ baking powder | |
1 1/2 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο | |
1 1/2 κοφτά κ.γ. μαχλέπι | |
1/2 κ.γ. μαστίχα | |
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη | |
1 πρέζα αλάτι | |
1/2 κ.γ. ξύσμα βιολογικού ακέρωτου πορτοκαλιού | |
100γρ ελαιόλαδο | |
450γρ μέλι | |
150γρ γάλα καρύδας | |
1 1/2 κ.γ. μηλόξυδο | |
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ |
|
60γρ λιωμένο Λάδι καρύδας | |
40γρ Σιρόπι αγαύης | |
ελάχιστη φυσική βανίλια |
Steps
1
Done
|
Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ. |
2
Done
|
Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το μέλι και το γάλα καρύδας, στο οποίο προηγουμένως έχετε διαλύσει το μηλόξυδο. |
3
Done
|
Χτυπάτε με το μίξερ και έτοιμη η ζύμη σας. Σε αυτό το σήμείο θα πρέπει να ανακατέψετε και τα έξτρα cranberries, αν θέλετε να βάλετε μέσα στη ζύμη αλλά και το φλουρί σας! Για να το τυλίξετε χρησιμοποιήστε το αλουμινόχαρτο 2σε1 (διπλής όψης) ώστε το αλουμίνιο να μην έρθει σε επαφή με την πίτα σας. Ανακατέψτε καλά τη ζύμη με τη σπάτουλά σας. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Στη συνέχεια αν προτιμήσετε την επιλογή της άχνης διακοσμήστε την, χρησιμοποιήστε αμύγδαλα, κάσιους ή cranberries όπως έκανα εγώ. Βάλτε γύρω γύρω άλλη μία σειρά cranberries ή γράψτε το λίγο πιο... προχωρημένα! Κάντε τα σχέδια της αρεσκείας σας. Αν θέλετε να βάλετε γλάσο, μη βάλετε τίποτα πάνω στη ζύμη, θα τη διακοσμήσουμε πάνω από το γλάσο παρακάτω. |
6
Done
|
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Δοκιμάζετε με την οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι οπως κάνουμε στα κέικ να δείτε αν είναι έτοιμη. |
7
Done
|
|
8
Done
|
Αν έχετε διακοσμήσει τη βασιλόπιτά σας πριν μπει στο φούρνο, απλά ρίχνετε προσεκτικά την άχνη ζάχαρη (από ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου) γύρω από το νούμερο, ή μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια με λίγο μέλι και να ρίξετε ινδοκάρυδο (θα κολλήσει πάνω στο μέλι, όπου έχετε περάσει με το πινέλο σας). Διαφορετικά προχωράτε στο γλάσο στο επόμενο βήμα. |
9
Done
|
|
10
Done
|
Μόλις έχει σφίξει τόσο ώστε να μοιάζει με πάστα, το βγάζετε από το ψυγείο, το ανακατεύετε καλά και το απλώνετε με τη σπάτουλά σας πάνω στην πίτα. |
11
Done
|