0 0
Vegan πέστο βασιλικού με σπόρους κάνναβης

Vegan πέστο βασιλικού με σπόρους κάνναβης

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Food Processor
  • Freezer
  • Gluten Free
  • Low Carb-Keto
  • Protein Rich
  • Raw
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 15 mins
  • Serves 8-10
  • Easy

Ingredients

Λατρεμένη σάλτσα για μακαρόνια και καναπεδάκια, μπρουσκέτες και σαλάτες! Το πέστο βασιλικού είναι κλασική αξία: φίνο, ντελικάτο, πικάντικο, ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ! Νομίζω ότι είναι ελάχιστοι αυτοί στους οποίους δεν αρέσει. Τα παιδιά μου το λατρεύουν σε κάθε συνδυασμό του, με προτίμηση τα μακαρόνια που είναι πάντα αγαπημένο πιάτο. Δυστυχώς τα περισσότερα έτοιμα έχουν… ΖΑΧΑΡΗ! Ναι, πάλι αυτή μπροστά μας! Έχουμε βρει μόνο μία εταιρεία που φτιάχνει πέστο βασιλικού χωρίς, και αυτήν προτιμάμε, όμως περιέχει τυρί, το οποίο προσπαθώ να μειώσω στη διατροφή της οικογένειας γενικώς. Όπως και να έχει όμως, φρέσκο φτιαγμένο από τα χεράκια σας, ένα πέστο βασιλικού θα είναι σίγουρα πιο νόστιμο, είτε το κάνετε με τον κλασικό τρόπο είτε όπως σας το προτείνω εδώ.

Η παρασκευή του χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά, ενώ η συντήρησή του μπορεί να γίνεται απλά στην ψύξη με τη βοήθεια του λαδιού που λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό. Βάζοντας το βάζο με το πέστο στο ψυγείο, θα πρέπει στο πάνω μέρος να το καλύψετε με ελαιόλαδο και κάθε φορά που θα παίρνετε μέρος του, να συμπληρώνετε στο πάνω μέρος λάδι, ώστε να μη χαλάει. Έτσι μπορεί να διατηρηθεί σίγουρα 1 μήνα στο ψυγείο, ίσως και περισσότερο. Μην το καταψύξετε καθώς αλλοιώνεται.

Στη συγκεκριμένη συνταγή θα προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε το τυρί, για να είναι νηστίσιμο (και vegan) το πέστο μας, και το κουκουνάρι για ποικιλία. Ταυτόχρονα θα κάνουμε το πέστο μας και ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ καθώς ναι μεν θα χρησιμοποιήσουμε διατροφική μαγιά (που είναι ένα ακριβό σχετικά προϊόν) αλλά η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε σε σχέση με τα τυριά (παρμεζάνα ή πεκορίνο συνήθως μπαίνουν στο πέστο) θα είναι πολύ πιο φθηνή, το ίδιο συμβαίνει και γιατί αντί για κουκουνάρι χρησιμοποιούμε κάσιους, ή και κάποιον άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας με φθηνότερο κόστος, απλά το κάσιους είναι πιο κοντινό στη γεύση του κουκουναριού και του τυριού.  Και νηστίσιμο και πιο οικονομικό! Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια λοιπόν!

Για να το πάμε ένα βήμα ακόμα πιο πέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σπόρους κάνναβης στη θέση του κουκουναριού. Με την εξαιρετική τους γεύση και την πλήρη πρωτεΐνη που περιέχουν νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή, εγώ προτιμώ να το φτιάχνω έτσι. Για τους σπόρους κάνναβης και την απίστευτη θρεπτική τους αξία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Κάντε τις δοκιμές σας και φτιάξτε το δικό σας αγαπημένο πέστο!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρώτε πέστο με γαλακτοκομικά προϊόντα πια, η γεύση του συγκεκριμένου νομίζω ότι θα σας ξετρελάνει, άσε που κανείς δε θα καταλάβει ότι είναι vegan αν δεν το πείτε εσείς!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 1.347 times, 1 visits today)


Ingredients

3 κούπες φύλλα φρέσκου βασιλικού
1-2 σκελίδες σκόρδο
30γρ ωμά κάσιους
100γρ σπόροι κάνναβης ή 100γρ κουκουνάρι (προαιρετικά καβουρδισμένο) ή αντί αυτών άλλα 100γρ κάσιους
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
6 κ.σ. (35γρ) διατροφική μαγιά σε νιφάδες
200γρ ελαιόλαδο προτιμήστε ψυχρής έκθλιψης, διαφορετικά το πέστο πάλι δε θα είναι ωμοφαγικό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Steps

1
Done

Βάζετε όλα τα υλικά εκτός του λαδιού του χυμού λεμονιού στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάτε. Αν προτιμήσετε τους σπόρους κάνναβης, δε θα τους βάλετε σε αυτό αλλά στο επόμενο βήμα.

2
Done

Προσθέτετε το λάδι και το χυμό λεμονιού (και τους σπόρους κάνναβης αν τους επιλέξατε αντί του κουκουναριού) και χτυπάτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (μερικά δευτερόλεπτα). Μη χτυπήσετε υπερβολικά το μείγμα γιατί θα χωρίσει το λεμόνι από το λάδι και δε θα είναι ομογενές. Ίσα ίσα θέλετε να ανακατευτούν.

3
Done

Μοιράζετε στα βάζα της αρεσκείας σας και τα βάζετε στο ψυγείο (προσθέτοντας λάδι στο χείλος του βάζου ώστε να καλυφθεί το πέστο), εκτός αν το σερβίρετε αμέσως στο τραπέζι!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Μπάμιες με κάρυ και μουστάρδα
next
Ρεβύθια με πορτοκάλι και τοματίνια

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.