Ingredients
-
3 κούπες φύλλα φρέσκου βασιλικού
-
1-2 σκελίδες σκόρδο
-
30γρ ωμά κάσιους
-
100γρ σπόροι κάνναβης ή 100γρ κουκουνάρι (προαιρετικά καβουρδισμένο)ή αντί αυτών άλλα 100γρ κάσιους
-
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
6 κ.σ. (35γρ) διατροφική μαγιά σε νιφάδες
-
200γρ ελαιόλαδοπροτιμήστε ψυχρής έκθλιψης, διαφορετικά το πέστο πάλι δε θα είναι ωμοφαγικό
-
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Λατρεμένη σάλτσα για μακαρόνια και καναπεδάκια, μπρουσκέτες και σαλάτες! Το πέστο βασιλικού είναι κλασική αξία: φίνο, ντελικάτο, πικάντικο, ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ! Νομίζω ότι είναι ελάχιστοι αυτοί στους οποίους δεν αρέσει. Τα παιδιά μου το λατρεύουν σε κάθε συνδυασμό του, με προτίμηση τα μακαρόνια που είναι πάντα αγαπημένο πιάτο. Δυστυχώς τα περισσότερα έτοιμα έχουν… ΖΑΧΑΡΗ! Ναι, πάλι αυτή μπροστά μας! Έχουμε βρει μόνο μία εταιρεία που φτιάχνει πέστο βασιλικού χωρίς, και αυτήν προτιμάμε, όμως περιέχει τυρί, το οποίο προσπαθώ να μειώσω στη διατροφή της οικογένειας γενικώς. Όπως και να έχει όμως, φρέσκο φτιαγμένο από τα χεράκια σας, ένα πέστο βασιλικού θα είναι σίγουρα πιο νόστιμο, είτε το κάνετε με τον κλασικό τρόπο είτε όπως σας το προτείνω εδώ.
Η παρασκευή του χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά, ενώ η συντήρησή του μπορεί να γίνεται απλά στην ψύξη με τη βοήθεια του λαδιού που λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό. Βάζοντας το βάζο με το πέστο στο ψυγείο, θα πρέπει στο πάνω μέρος να το καλύψετε με ελαιόλαδο και κάθε φορά που θα παίρνετε μέρος του, να συμπληρώνετε στο πάνω μέρος λάδι, ώστε να μη χαλάει. Έτσι μπορεί να διατηρηθεί σίγουρα 1 μήνα στο ψυγείο, ίσως και περισσότερο. Μην το καταψύξετε καθώς αλλοιώνεται.
Στη συγκεκριμένη συνταγή θα προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε το τυρί, για να είναι νηστίσιμο (και vegan) το πέστο μας, και το κουκουνάρι για ποικιλία. Ταυτόχρονα θα κάνουμε το πέστο μας και ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ καθώς ναι μεν θα χρησιμοποιήσουμε διατροφική μαγιά (που είναι ένα ακριβό σχετικά προϊόν) αλλά η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε σε σχέση με τα τυριά (παρμεζάνα ή πεκορίνο συνήθως μπαίνουν στο πέστο) θα είναι πολύ πιο φθηνή, το ίδιο συμβαίνει και γιατί αντί για κουκουνάρι χρησιμοποιούμε κάσιους, ή και κάποιον άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας με φθηνότερο κόστος, απλά το κάσιους είναι πιο κοντινό στη γεύση του κουκουναριού και του τυριού. Και νηστίσιμο και πιο οικονομικό! Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια λοιπόν!
Για να το πάμε ένα βήμα ακόμα πιο πέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σπόρους κάνναβης στη θέση του κουκουναριού. Με την εξαιρετική τους γεύση και την πλήρη πρωτεΐνη που περιέχουν νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή, εγώ προτιμώ να το φτιάχνω έτσι. Για τους σπόρους κάνναβης και την απίστευτη θρεπτική τους αξία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Κάντε τις δοκιμές σας και φτιάξτε το δικό σας αγαπημένο πέστο!
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρώτε πέστο με γαλακτοκομικά προϊόντα πια, η γεύση του συγκεκριμένου νομίζω ότι θα σας ξετρελάνει, άσε που κανείς δε θα καταλάβει ότι είναι vegan αν δεν το πείτε εσείς!
Ingredients
3 κούπες φύλλα φρέσκου βασιλικού | |
1-2 σκελίδες σκόρδο | |
30γρ ωμά κάσιους | |
100γρ σπόροι κάνναβης ή 100γρ κουκουνάρι (προαιρετικά καβουρδισμένο) | |
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
6 κ.σ. (35γρ) διατροφική μαγιά σε νιφάδες | |
200γρ ελαιόλαδο | |
2 κ.σ. χυμό λεμονιού |
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
Προσθέτετε το λάδι και το χυμό λεμονιού (και τους σπόρους κάνναβης αν τους επιλέξατε αντί του κουκουναριού) και χτυπάτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (μερικά δευτερόλεπτα). Μη χτυπήσετε υπερβολικά το μείγμα γιατί θα χωρίσει το λεμόνι από το λάδι και δε θα είναι ομογενές. Ίσα ίσα θέλετε να ανακατευτούν. |
3
Done
|
Μοιράζετε στα βάζα της αρεσκείας σας και τα βάζετε στο ψυγείο (προσθέτοντας λάδι στο χείλος του βάζου ώστε να καλυφθεί το πέστο), εκτός αν το σερβίρετε αμέσως στο τραπέζι! |