Ingredients
-
260γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
2 κ.γ. baking powder
-
1/3 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
-
1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
-
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
-
1/5 κ.γ. γαρύφαλλο
-
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας
-
200γρ ζάχαρη καρύδας
-
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
-
250γρ τριμμένα καρότα
-
1/2 κούπα καρύδια (προαιρετικά)
-
1/2 κούπα σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
-
200γρ χυμό πορτοκάλι
-
80γρ ελαιόλαδο
Το κέικ καρότου είναι μία ωραία μεταμφίεση για τα παιδιά…! Νομίζουν ότι τρώνε γλυκό, αλλά τελικά τρώνε μαζί και σαλάτα. Σε αυτή τη συνταγή, προσπάθησα να μη χρησιμοποιήσω ούτε αυγό και τα κατάφερα!!!
Είναι αρωματικό, ελαφρύ και νόστιμο και γίνεται υπέροχη τούρτα σε συνδυασμό με το γλάσο φυστικοβούτυρου. Μπορείτε επίσης να βάλετε μέσα ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, όπως καρύδια, σταφίδες ή και αποξηραμένο μάγκο ή βερίκοκο που του πάνε πολύ.
Ingredients
260γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
2 κ.γ. baking powder | |
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη | |
1/3 κ.γ. σκόνη τζίντζερ | |
1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης | |
1/5 κ.γ. γαρύφαλλο | |
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας | |
200γρ ζάχαρη καρύδας | |
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι | |
250γρ τριμμένα καρότα | |
1/2 κούπα καρύδια (προαιρετικά) | |
1/2 κούπα σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα (προαιρετικά) | |
200γρ χυμό πορτοκάλι | |
80γρ ελαιόλαδο |
Steps
1
Done
|
Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ, εκτός από το καρότο, τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. |
2
Done
|
Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι και χτυπάτε με το μίξερ ή με ένα σύρμα. |
3
Done
|
Ρίξτε μέσα στο μείγμα το καρότο και αν βάλετε τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα και ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι ή μία σπάτουλα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. |
4
Done
|
Βάλτε αντικολλητικό χαρτί τουλάχιστον στον πάτο της φόρμας του κέικ για να μην κολλήσει το κέικ και να μπορείτε να το βγάλετε πιο εύκολα στο τέλος, μιας και λόγω του καρότου θα είναι πιο υγρό από ότι τα κέικ συνήθως. |
5
Done
|
Ρίξτε το μείγμα μέσα στη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Δοκιμάστε αν το κέικ είναι έτοιμο βυθίζοντας μία οδοντογλυφίδα στο εσωτερικό του, αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο. |
6
Done
|
Αφαιρέστε το κέικ από τη φόρμα και ξεκολλήστε το αντικολλητικό χαρτί, μετά αφήστε το σε μία σχάρα να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. |
7
Done
|
Παπαλίστε άχνη από ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου αν θέλετε από πάνω. |