Ingredients
-
125γρ Αλεύρι Ντίνκελολικής άλεσης
-
1 κοφτό κ.γ. baking powder
-
260γρ γάλα αμυγδάλουή άλλο φυτικό γάλα της επιλογής σας, καρύδας, σόγιας, ρυζιού κτλ
-
1 κ.γ. λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας
-
1 κ.σ. τριμμένος Λιναρόσπορος
-
1 κ.γ. Σιρόπι αγαύηςή μέλι
-
1/6 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο γευστικές είναι αυτές οι κρέπες που δεν περιέχουν καθόλου αυγό!!! Μιας και αποφεύγουμε τα ζωικά προϊόντα στο σπίτι, είναι και περίοδος νηστείας για πολλούς, σκέφτηκα ότι έπρεπε να βρω ένα τρόπο να τρώμε τις αγαπημένες μας κρέπες, όποτε θέλουμε και όποτε θέλετε, χαχαχα!
Έψαξα λοιπόν στο ίντερνετ, όπως συνήθως κάνω για να πάρω ιδέες. Δυστυχώς, οι περισσότερες συνταγές περιέχουν υποκατάστατα αυγού, που δε γνωρίζω πόσο υγιεινά μπορούν να είναι. Έτσι, αποφάσισα να δοκιμάσω το λιναρόσπορο. Ο λιναρόσπορος είναι ένα ευεργετικό σούπερ τρόφιμο, που περιέχει τα εκπληκτικά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Μπορείτε να τον καταναλώνετε ωμό και ολόκληρο στις σαλάτες σας ή να τον σπάτε και να αντικαθιστάτε μέρος του αλευριού σε διάφορες συνταγές. Προσοχή όμως, θα κάνετε λίγες λίγες τις αντικαταστάσεις μιας και έχει έντονη γεύση που ίσως αλλοιώσει το τελικό σας αποτέλεσμα.
Ο λιναρόσπορος όμως, δρα και ως συνδετικό υλικό, σαν το αυγό, εξ’ ου και το “αυγό λιναρόσπορου” όπως είναι γνωστό που αντικαθιστά τα κανονικά αυγά στις συνταγές. Το αυγό λιναρόσπορου φτιάχνετε με 1 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο και 3 κ.σ. νερό, τα οποία ανακατεύετε και αφήνετε για 15 λεπτά περίπου για να ενεργοποιηθεί ο λιναρόσπορος. Μετά το προσθέτετε στη συνταγή σας στα υγρά υλικά. Εναλλακτικά, όπως κάνουμε εδώ, μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη λιναρόσπορου στα στεγνά υλικά και να αφήσετε το μείγμα για 10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε.
Μπορεί να δρα ως συνδετικό υλικό τέλεια, όμως ο λιναρόσπορος δε φουσκώνει… Έτσι, προσέθεσα και λίγο baking powder ώστε να δω τι θα γίνει… Και έγινε μία τέλεια κρέπα!!! Δοκιμάστε τις, και ίσως να τις προτιμάτε και από τις κανονικές!
Ingredients
125γρ Αλεύρι Ντίνκελ | |
1 κοφτό κ.γ. baking powder | |
260γρ γάλα αμυγδάλου | |
1 κ.γ. λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας | |
1 κ.σ. τριμμένος Λιναρόσπορος | |
1 κ.γ. Σιρόπι αγαύης | |
1/6 κ.γ. θαλασσινό αλάτι |
Steps
1
Done
|
Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ ανάμειξης. |
2
Done
|
Σε ένα άλλο μπωλ, ενώνετε τα υγρά (προσέξτε το γάλα να είναι χλιαρό για να μη στερεοποιηθεί το λάδι καρύδας). |
3
Done
|
Ρίχνετε τα υγρά στα στεγνά και ανακατεύετε με ένα σύρμα. Αφήνετε 5-10 λεπτά να φουσκώσει λίγο ο λιναρόσπορος. |
4
Done
|
Παίρνετε την ποσότητα που θέλετε ανάλογα και με το σκεύος που χρησιμοποιείτε και ρίχνετε σε ζεστό σκεύος (τηγάνι ή μάτι κρέπας). Απλώνετε το μείγμα σε στρόγγυλο σχήμα με το ειδικό ξύλινο Τ ή κουνώντας το σκεύος σας δεξιά αριστερά ώστε να απλωθεί. Μόλις ψηθεί από κάτω τη γυρνάτε από την άλλη μεριά για λίγο ακόμα, και έτοιμη! |