Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
-
600γρ ακατέργαστη ζάχαρη
-
440γρ νερό
-
1/3 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού (προαιρετικά)
-
1/3 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού λεμονιού (προαιρετικά)
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
-
400γρ καρυδόψιχα
-
200γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
20γρ baking powder
-
1 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης
-
1 κοφτό κ.γ. γαρύφαλλο
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
4 αυγά και 2 ασπράδια
-
250γρ ζάχαρη καρύδας
-
200γρ λάδι καρύδας άοσμο λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
Σιροπιαστά… αγαπημένα γλυκά με πολλά λάθος λιπαρά και ζάχαρη όμως…
Εδώ αποπειράθηκα και κατέληξα σε μία συνταγή καρύδόπιτας, που μου αρέσει πολύ, με πιο υγιεινά υλικά αλλά ακόμα καλύτερη γεύση!!! Ναι, έχει θερμίδες, αλλά πολύ καλύτερες από την κοινή καρυδόπιτα, δεν περιέχει βούτυρα ή μαργαρίνες ούτε λευκή ζάχαρη…
Απολαύστε την χωρίς ενοχές λοιπόν, αλλά πάντα με μέτρο!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ |
|
600γρ ακατέργαστη ζάχαρη | |
440γρ νερό | |
1/3 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού (προαιρετικά) | |
1/3 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού λεμονιού (προαιρετικά) | |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ |
|
400γρ καρυδόψιχα | |
200γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
20γρ baking powder | |
1 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης | |
1 κοφτό κ.γ. γαρύφαλλο | |
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο | |
4 αυγά και 2 ασπράδια | |
250γρ ζάχαρη καρύδας | |
200γρ λάδι καρύδας άοσμο λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΒάλτε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ανακατέψτε έως ότου πάρει μία βράση. Αποσύρετε από το μάτι και βάλτε το σιρόπι στο ψυγείο να κρυώσει. Θα χρειαστεί να το κάνετε νωρίτερα ώστε όταν βγει η πίτα από το φούρνο να είναι κρύο και όχι απλά χλιαρό. |
2
Done
|
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑΑλέθετε την καρυδόψιχα στο μούλτι, να μη γίνει όμως πούδρα, ώστε να αισθάνεστε τα κομμάτια του καρυδιού στο δάγκωμα. |
3
Done
|
Ανακατέψτε σε ένα μπωλ τα στεγνά υλικά. |
4
Done
|
Σε ένα δεύτερο μπωλ χτυπήστε με το μίξερ τα αυγά, τα ασπράδια και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το λάδι και χτυπήστε ξανά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. |
5
Done
|
Προσθέστε τα στεγνά υλικά και χτυπήστε με το μίξερ να ομογενοποιηθεί το μείγμα. |
6
Done
|
Ρίξτε το μείγμα σε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 21x25 (ή ανάλογου εμβαδού) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 45-60 λεπτά ανάλογα με το φούρνο (αν κάνετε μισή δόση αρκούν 35 λεπτά), μέχρι να βάζετε μία οδοντογλυφίδα και να βγαίνει καθαρή. |
7
Done
|
Μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο ρίξτε το κρύο σιρόπι και αφήστε τη να τραβήξει. Αφήστε τη να κρυώσει καλά πριν κόψετε κομμάτι. |