Ingredients
-
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρηή ένα κύβο λαχανικών αν χρησιμοποιείτε
-
1 κούπα πληγούρι πιτσάνης
-
300γρ γιαούρτι πρόβειο
-
1-2 κ.σ. δύοσμο ψιλοκομμένοαν δεν έχετε φρέσκο βάλτε ξερό
-
αλάτι, πιπέρι
-
χυμό 1.5 λεμονιού
-
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Η γιαουρτόσουπα που σας προτείνω είναι ποντιακή συνταγή. Άλλοι τη λένε “σουρβά” ή τουλάχιστον έτσι μου είπαν! Είναι μία ελαφριά σούπα που τρώγεται ευχάριστα και το χειμώνα ζεστή αλλά και το καλοκαίρι δροσερή από το ψυγείο. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και καθώς εμείς δε θα τσιγαρίσουμε τίποτα, θα είναι επίσης πολύ ελαφριά με χαμηλές θερμίδες για όσους προσέχουν το βάρος και τη διατροφή τους.
Στην κανονική συνταγή, μου πρότειναν ρύζι ή πληγούρι, καθώς όμως δεν ήθελα να βάλω ρύζι και αποφεύγω γενικά το σιτάρι, λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε γλουτένη (όσο λιγότερη τόσο καλύτερα!), προτίμησα να βάλω ένα εξαιρετικό πληγούρι από κριθάρι το οποίο θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Είναι πολύ πιο ελαφρύ, δε βγάζει σχεδόν καθόλου “κόλλα” βράζοντας (σε αντίθεση με το σιτάρι) και έτσι η σούπα θα είναι πιο εύπεπτη.
Ingredients
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
1 κούπα πληγούρι πιτσάνης | |
300γρ γιαούρτι πρόβειο | |
1-2 κ.σ. δύοσμο ψιλοκομμένο | |
αλάτι, πιπέρι | |
χυμό 1.5 λεμονιού | |
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα |
Steps
1
Done
|
Αχνίζετε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι στην κατσαρόλα. |
2
Done
|
Προσθέτετε το πληγούρι, τη σκόνη λαχανικών και αλάτι και νερό μέχρι 2-3 δάχτυλα πιο πάνω από εκεί που θα καλυφθεί το πληγούρι. |
3
Done
|
Αφήνετε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι, ανακατεύετε καλά και κλείνετε την κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά. |
4
Done
|
Προσθέτετε το δυόσμο, το χυμό λεμονιού και το πιπέρι και σβήνετε τη φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την αφήνετε πάνω στο σβηστό μάτι άλλα 10 λεπτά. |
5
Done
|
Σερβίρετε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε μερίδα και έξτρα δυόσμο προαιρετικά. |