Berries: γιατί να τα τρώμε?

Τα “berries” και τα οφέλη τους
Χαρακτηριστικά χρώματα, χαρακτηριστικές έντονες γεύσεις, που μαρτυρούν τα οφέλη τους. Όσο πιο χρωματιστό και γευστικό, τόσο πιο θρεπτικό.
Τα μούρα, όλων των ειδών τα “berries”, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και μικροθρεπτικά στοιχεία που φέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Όλα περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμίνης C, μία κούπα μας δίνει παραπάνω από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Επίσης, είναι φρούτα με χαλημές θερμίδες, πχ μία κούπα φράουλες έχουν μόνο 49 θερμίδες ενώ μία κούπα μπλούμπερρυς έχουν μόλις 84.
Έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Από τα μεγαλύτερα οφέλη τους είναι η αντιοξειδωτική τους δράση, που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που παράγονται σαν παραπροϊόν του μεταβολισμού. Είναι σημαντικό να έχουμε παρουσία ενός μικρού αριθμού ελεύθερων ριζών στο σώμα για να καταπολεμούν τα βακτήρια και τους υιούς. Ταυτόχρονα όμως, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να είναι βλαβερές για το σώμα μας, όταν βρίσκονται σε αυξημένη συγκέντρωση.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν το σώμα να μην παθαίνει αυτές τις βλάβες ή να μην την παθαίνει σε μεγάλη εκταση.
Προστατεύουν την καρδιά μας και διατηρούν το νευρικό μας σύστημα σε καλή κατάσταση, δρουν προληπτικά για το διαβήτη, τις φλεγμονές και τον καρκίνο.
Τα μαύρα, κόκκινα και μπλε μούρα καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες
Οι φράουλες, τα μπλούμπερρυ (μπλε μούρα) και τα μπλακμπερρυ (μαύρα μούρα) έχουν σημειωθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο ορίζεται ως “η ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής των ελεύθερων ριζών και της ικανότητας του σώματος να αποτοξινώσει ή να τις εξουδετερώσει μέσω των αντιοξειδωτικών”.
Με λίγα λόγια βρισκόμαστε σε οξειδωτικό στρες, όταν έχουμε μεγάλο αριθμό ελεύθερων ριζών στο σώμα μας τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει, και καταλήγουν να το βλάπτουν. Δυστυχώς, ο μέσος άνθρωπος βρίσκεται σε μόνιμο οξειδωτικό στρες.
Επίσης, σημαντική πληροφορία είναι να γνωρίζετε ότι η ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου, η μετάλλαξη και η γήρανση είναι αποτέλεσμα της οξειδωτικής ζημίας στα κύτταρά μας σε επίπεδο DNA. Άρα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι τροφές μας, και πιο συγκεκριμένα εδώ τα μούρα, είναι όχι μόνο υγιεινά αλλά δρουν και προληπτικά για πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.
Μία έρευνα στην Ιταλία, έδειξε ότι τα μούρα προστατεύουν από την καταστροφή του DNA.
Τα μούρα έχουν πολλαπλά οφέλη για το σώμα μας
Κλινικές μελέτες έχουν στοιχειοθετήσει ότι:
• Tα μούρα βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα και την αντίδραση της ινσουλίνης, ακόμα και με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
• Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των αδιάλυτων φυτικών ινών που μειώνουν την ταχύτητα της διέλευσης του φαγητού στο κόλον και έτσι μειώνουν φυσικά την πείνα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων.
• Είναι δυνητικά θεραπευτικά για το δέρμα, καθώς μειώνουν τις ρυτίδες και την καταστροφή του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, σταματούν την παραγωγή ενζύμων που διασπούν το κολλαγόν.• Μπορούν να έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.
• Υποστηρίζουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα, που καλύπτουν τα τοιχώματα των φλεβών μας, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και προλαμβάνουν τους θρόμβους. Οι φλεγμονές μπορούν να τα βλάψουν. Τα μούρα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία αυτών των κυττάρων σε όλους τους ανθρώπους.
Τα Cranberries,τα acai berries, τα raspberries, οι φράουλες, τα blackberries και blueberries έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα υποστηρικτικά για τη γυναικεία καρδιά καθώς περιέχουν υψηλά ποσοστά πολυφαινολών, φλαβονοειδών και ανθοκυανινών.
Προσέξτε τη φρουκτόζη στα μούρα
Τα φρούτα είναι υγιεινά, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η υπερβάλουσες ποσότητες φρουκτόζης δεν είναι και πολύ καλές. Τα οφέλη στην υγεία μας, αφορούν την κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων. Δε συγκρίνονται με τους χυμούς ή τα τυποποιημένα σνακ όπως μπισκότα ή κέικ.
Τέλος όποτε είναι δυνατό, προτιμάτε βιολογικά αντί συμβατικών φρούτων και λαχανικών, και αυτό ισχύει και για τα μούρα.